Software is onmisbaar voor een radio zendamateur.
Of het nou een programma is om te loggen, digitale communicatie, besturing of het programmeren van een Tranceiver, we kunnen niet zonder.
Vele programma's zijn gratis en ook een deel die je moet aanschaffen. De meeste amateurs gebruiken gratis of freeware en als het dan bevalt dan zijn we best genegen om het aan te schaffen. Als we het maar kunnen proberen en testen.
Ook ik gebruik diverse software om de hobby zo aangenaam mogelijk te kunnen maken.
Op deze pagina en vervolgpagina's zal je de diverse programma's tegen komen die ik gebruik.
Hieronder zie je de verschillende programma's die ik nodig acht om mijn hobby zo leuk mogelijkheid te maken.
Ham radio Deluxe
- RIG Controle
- Logboek
- DM-780
- Rotor Controle
- Satelliet Tracking
Dit programma heeft erg veel mogelijkheden.
Rig controle is erg handig voor bijvoorbeeld het loggen van je verbinding of het gebruik van je set via de computer. De frequentie en mode wordt dan automatisch in je log verwerkt. De rig controle heeft dus het voordeel dat je via je pc je set kan bedienen.
Je hoeft dan niet in het menu te zijn om instellingen aan te passen.
het programma ziet er mooi en veelbelovend uit, vooral de mogelijkheden die je ermee hebt. Zo kun je bijvoorbeeld automatich loggen naar LOTW, eQSL & HRDlog.
Ook kan je met Hamradio Deluxe Digitale modes bedrijven zoals CW, SSTV en nog veel meer. Kortom het programma is veelzijdig maar helaas niet gratis. De licentie die je koop is levenslang beschikbaar.
Voor meer info over de aanschaf klik hier
SDR en SDRUNO
SDR betekend Software Defined Radio. Dit is een stukje software in combinatie met een ontvanger. De welbekende dongel is de meest voorkomende en gebruikte ontvanger. Ze werden ook wel gebruikt om DBVT dus tv te kunnen ontvangen alleen is dit helaas niet echt van de grond gekomen.
De dongel RTL2832 is de meest voorkomende en betaalbare versie. klein compact en betaalbaar. Als je goed zoekt vind je ze al voor een paar tientjes. Met software zoals sdr-sharp.
Dit programma leent zich prima om naar te amateur banden te kunnen luisteren maar ook radio, scheepvaart, luchtvaart en noem maar op. Zelfs wordt deze dongel gebruikt om de waterval die op veel sets zitten naar voren te brengen. Denk dan aan de IC-7300, FT-991A.
Vroeger gebruikte ik zo'n dongel om naar de radio te kunnen luisteren, met de juiste instelling hoor je stations die je met een normale fm tuner niet of nauwelijks hoort.
Tegenwoordig gebruik ik een SDR Play RSP1A . Dit is een enkele ontvanger met veel mogelijkheden in combinatie met het programma SDR Uno. deze zit gekoppeld aan mijn set en pc. Doormiddel van een een panadapter. Voor meer info klik hier
Programmeren van de Yeasu FT-991A
Deze set wordt aangestuurd door software waarmee ik o.a de set mee kan programmeren. Het programma ADMS-991A is speciaal gemaakt voor deze set en kost 25 dollar. Je kan hem HIER downloaden en aanschaffen.
Je kan ook gratis software gebruiken om de FT-991A te programmeren maar ikzelf heb daar niet voor gekozen.
In het vervolg die HIER te vinden is ga ik dieper in op het programmeren van de set en wat je zoal nodig hebt.
Contest loggen
Voor het loggen van contesten gebruik ik o.a. N1MM.
N1MM logger is 's werelds meest populaire programma voor het loggen van hamradio wedstrijden.
Het programma is gratis en wordt door veel amateurs en conteststations gebruikt.
Doordat er regelmatig een update is is het verstandig om deze regelmatig te verversen.
neem gerust een kijkje of download het programma en ga op onderzoek uit.
Op de site van N1MM staat veel info en documentatie over het programma. Een must om dit programma te gebruiken tijdens een contest.
Slow Scan TV (SSTV)
Slowscan tv is een digitale mode waarin veelal op HF stil staande plaatjes wordt verzonden. Je geeft een CQ en als je geluk hebt krijg je een plaatje terug en maak je zo een verbinding.
SSTV is eind 1957 ontwikkeld door Copthorn MacDonald (YV2CM).
je kan een SSTV plaatje al binnen 8 seconden versturen dit is dan zwart/wit met een resolutie van 160x120.
klik HIER voor plaatjes die ik onlangs heb ontvangen.
Voicemeeter.
Je zal merken als je de pc gebruikt in combinatie met je set, dat je geluidskaarten tekort komt. ook is dat bij mij het geval geweest. Sinds enkele jaren gebruik ik het programma Voicemeeter Banana. Dit is een programma waarmee je virtuele geluidskaarten kan aanmaken met interne in en uitgangen en externe in en uitgangen.
Het is handig als je een geluidskaat wilt bedienen qua hardheid. Even snel iets aan of uitzetten zodat je niet alles tegelijk hoort. Je hebt Banana en Patato. Die laatste heeft meer kanalen. Het programma is gratis en zeer handig ook met bijvoorbeeld een mengpaneel die door midi gekoppeld kan worden aan Voicemeeter.
Klik HIER voor download en meer informatie.
Logbook
Vroeger moest je elke verbinding loggen die je maakte. tegenwoordig is dat niet meer nodig en veel amateurs doen dit niet. Voor diegene die op o.a. HF verbindingen maakt vind het handig en leuk om een logbook bij te houden waar hij of zij de verbindingen in kan opschrijven. Uiteraard gebeurd dit tegenwoordig met een computer programma. een aantal van die programma's zijn:
- HRDLog
- LOG4OM
- LOGGER 32
- DX4WIN
- SWISSLOG
Dit is een greep uit de vele programma's.
OMNI-RIG
OMNI-RIG is een applicatie waarmee je jou set kan laten praten met software zoals Hamradio Deluxe, SDR Uno, HDSDR.
OMNI-RIG ondersteund in V2.1 vier Rig's. Het programma dat is ontwikkeld door Stephan Andratsch (HB9RYZ) Versie 1 is ontwikkeld door Alex Shovkoplyas (VE3NEA).
Je kan met deze applicatie je set koppelen aan bijvoorbeeld een sdr programma.
Denk dan aan bovengenoemde programma's.
Het programma en ini bestanden kan je downloaden via DXAtlas.
Scrol op die pagina een stukje naar beneden.
VSPE
VSPE is een programma waarmee je virtuele seriële poorten kan aanmaken. er is een gratis (32bit) en een betaalde (64bit) versie te verkrijgen. dit gebruik ik om mijn set te kunnen koppelen aan SDRUno en Hamradio Deluxe, zodat beide gekoppeld staan.
Dit is handig voor de log die ik met Hamradio doe, de frequentie die dan geregeld wordt door SDR Uno gaat ook gelijk mee in HRD.
Kijk HIER voor meer informatie en het downloaden van het programma.
VirtualHere
VirtualHear is een applicatie waarmee je via een server/client omgeving je USB poorten van de ene pc naar de andere pc over kan nemen.
Ik gebruik dit programma om op mijn laptop SDRUno kan gebruiken.
het programma SDR Uno zoekt naar de ontvanger. op mijn laptop heb ik geen ontvanger dus normaal doet hij het dan niet. Via VirtualHere kan ik op mijn laptop de usb poorten overnemen op mijn laptop. Je zie dan ook fysiek de usb poort in Apparaatbeheer staan.
Dit werkt over de LAN maar ook via het internet.
De gratis server versie kan maar 1 USB tegelijk gebruiken, maar de betaalversie kan je meer USB poorten overnemen dus ook audio tegelijk met de besturing wat dan weer als voordeel heeft dat je remote op afstand je set kan gebruiken. De client is gratis.
Een licentie kost 49 Dollar en is levenslang te gebruiken.